sobota 25. listopadu 2017

Nem Nuong Cuon



( 10 - 12 kousků )



1 kg vepřové maso (mleté)
2 lžíce oleje (Annatto oil)
(2 stonky citronové trávy)
3 lžíce rybí omáčky
3 stroužky šesneku
2 menší šalotky
2 lžíce třtinového cukru
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
pepř a sůl
1 malá lžička sody na pečení
-
rýžový papír
1 vejce
ledový salát
salátová okurka
koriandr - nať
máta
olej na smažení
(česneková pažitka)

OMÁČKA:

2 stroužky česneku
1 šalotka
2 velké lžíce burákového másla
2 lžíce hoisin omáčky
1 lžíce medu
2 lžíce světlé sojové omáčky
3 lžíce bílého vinného octa
1 lžička škrobu (tapiokový, kukuřičný)
drcený pepř
200ml kokosové vody (vody)



Veškeré suroviny z první části receptu si dejte nejlépe do robota a nechte na střední rychlost důkladně prošlehat. Směs se krásně spojí a nebude ani třeba přidávat vejce, aby vám vše drželo pohromadě.
Masovou směs si dejte na chvilku odpočinout do lednice a vytvořte si vaječné rolky.
-
Ideální by bylo sehnat plátky na egg roll, ale jak tak zjišťuji, není to úplně jednoduché :-)
Budete si tedy muset vystačit s běžným rýžovým papírem na závitky.
Jednotlivá kola si přelomte na půl a bohatě potřete rozšlehaným vejcem, nechte malinko odpočinout a jakmile se papír stává poddajným - srolujte do ruličky.
V rendlíku si rozehřejte 1 cm oleje a ofritujte.
Nechte okapat na ubrousku a pusťte se do přípravy masových klobásek.


Špejle si namočte do vody a poprašte škrobem. 
Maso si rozdělte na 10 - 12 dílů a obalte s ním špejle v délce 8 cm.
-
Klobásky je nejlepší grilovat venku na grilu, ale pokud nemáte tu možnost a nebo vám nepřeje počasí, vystačíte si i s mřížkou a grilem v troubě.
Klobásky pravidelně otáčejte a jestliže máte annatto olej, tak s ním klobásky potřete.
V troubě grilujte cca 15 minut. Venku na grilu bude stačit 10 minut.


Co se bude připravovat maso máte čas udělat omáčku.
V originále je v omáčce orestované mleté maso a nebo paštika. Já zvolila maso. Omáčka se na závěr mixuje dohladka, takže se nemusíte bát kousků.
Zjistila jsem ale, že je chuťově hodně podobná klasické burákové omáčce na letní rolky s krevetami, kde maso není.
Pokud ho tedy vynecháte, tak se vůbec nic nestane ;-)

Do rendlíku si dejte olej, česnek a šalotku. Krátce orestujte a přidejte zbytek surovin. Nechte provařit a rozmixujte do hladka.
Pokud neseženete kokosovou vodu - NE MLÉKO ČI SMETANU, tak dejte obyč vodu z kohoutku.
-
Tak a teď přichází čas na kompletaci.
....

Rýžový papír jen krátce namočte a položte na utěrku. Do spodní části dejte kousky ledového salátu, špalík okurky, masovou klobásku, bylinky, vaječnou rolku a zabalte.
Můžete jen stočit do válečku a nebo i založit boky papíru dovnitř a tím vytvořit uzavřený závitek.
To opravdu záleží jen na vás .
-
Před každým soustem namočte závitek do omáčky.
Ti z vás, co mají rádi pikantní chuť, můžete do omáčky přidat sriracha omáčku a nebo jinou oblíbenou chilli papričku.



Dobrou chuť  !
  


2 komentáře:

  1. Asijské závitky jsou prostě šleha, která tě vystřelí z bot i trenek. Já je mám rád a hlavně tu variabilitu, že pokaždé chutnají trochu jinak. Prostě mňamina. Zařizoval jsem si teď pod pergolu kuchyň, mám tam troubu, sporák z bazaru a samozřejmě gril, takže vařím hlavně na ohni. A jako takové domácí závitky pěkně v létě k obědu, to je fakt něco.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si teď přes léto dělal venkovní kuchyň a musím teda říct, že mě mrzí, že už je na to moc zima. Ještě ale cca před měsícem jsme tam dělali poslední grilovačku. Mám tam super gril od https://www.avenberg.cz/k93-grilovani tak jsem ho chtěl ještě naposledy před zimou využít když to zrovna počasí dovolovalo. :)

      Vymazat