pátek 17. března 2017

Risotto milanese


( 2 porce )


        250g rýže Arborio/Carnaroli        
2 lžíce másla
1 šalotka
100ml bílého vína (suché)
0.5l hovězího vývaru
1 lžička šafránu
50g másla
50g parmazánu + na ozdobu



V rendlíku rozehřejte máslo a do sklovata orestujte najemno nasekanou šalotku.
Přidejte rýži, kterou určitě neproplachujte a krátce zatáhněte. Podlijte vínem a nechte odvařit.
-
Když se vaří risotto, tak se rozhodně nikam nechodí a neustále se míchá.
-
Přihoďte šafrán, naběračku vývaru a opět míchejte. Další naběračku vývaru přidejte vždy, až rýže ten předchozí celý vypije.
Pokud by se vám stalo, že rýže budě příliš tvrdá a vývar už nebudete mít, můžete použit i trochu obyčejné vody. Z vlastní zkušenosti ale vím, že by vám to stačit mělo.
Risotto je sice mazlavé, ale rýže rozhodně není rozvařená.
Kdo z vás zná pojem al-dente z vaření těstovin, tak ví že to stejné platí i u rýže.
-
Jakmile máte rýži akorát, tak vypněte plamen a vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán. Dobře promíchejte a hned podávejte.
-
Na talíři můžete dozdobit hoblinkami sýru a trochou olivového oleje.


Jistě se ptáte, kde je nějaká sůl, ale vývar je osolený a parmazán je také poměrně slaný. U nás příliš nesolí, ale pokud by vám to přeci jen nestačilo, tak špetku soli použijte ;-)



Dobrou chuť  !  

Žádné komentáře:

Okomentovat